Over Maassluis en omgeving

Weetjes en informatie over de eerste stad aan de waterweg

Weetje 1. De acte van Maeslandsluys in Maassluis en Maasland is getekend door de raadpensionaris tijdens de 80 jarige oorlog: Johan Van Oldenbarneveldt Weetje 2. Maassluis ligt langs de uitloper van de Maas naar zee, in de volksmond de Waterweg, maar het gedeelte waar de stad aan grenst heet het Scheur Weetje 3. Maassluis is ook een aantal keer op het witte doek te bewonderen geweest. De film Kruimeltje (1999) van Maria Peters is er deels opgenomen en ook in Spetters (1980) van Paul Verhoeven speelt Maassluis een belangrijke rol als locatie.

Geschiedenis Maassluis is rond 1340 ontstaan, bij de sluizen in de zeewering die tussen de Noordzee en Rotterdam werd aangelegd om overstromingen te voorkomen. Het dorp werd Maeslandsluys genoemd (het was een met Maasland). Wat nu het kerkeiland is, is in de 16e eeuw aangelegd als schans door Marnix van st. Aldegonde. Voordat de schans echt af was hadden de Spanjaarden deze al veroverd en Marnix gevangen genomen. Op 16 mei 1614 werd Maeslandsluys zelfstandig en werd het van dat moment Maassluis.De schans werd in 1624 afgebroken om plaats te maken voor de bouw van de grote Kerk. Maassluis was vooral een vissersplaats echter in de 19e eeuw is de stad bekend geworden als thuisbasis voor het loodswezen, Smit sleepvaart en Tak bergingsbedrijf. Tegenwoordig is het de thuisstad van de stoomsleper de Furie uit de televisie serie Hollands Glorie. Er zijn diverse museumschepen te bezoeken en uiteraard ook ons beroemde sleepvaart museum. Voor meer info: De historische vereniging Maassluis Ervaar Maassluis Geschiedenis van Maassluis

Eten en drinken

Er zijn op loopafstand een groot aanbod aan restaurants, terrassen en eetcafé’s te vinden.
Wij kunnen daar indien gewenst uiteraard altijd in adviseren en of reserveren voor u.

De omgeving 
Maassluis is al sinds ongeveer 1340 op de kaart te vinden dus bezienswaardigheden genoeg in de omgeving van onze B&B, stadswandeling, rondvaart, het behoort allemaal tot de mogelijkheden in Maassluis. Maassluis is een stad, maar het Dorp is voor de “echte“ Maassluizer een begrip – dat is het oude gedeelte rond de markt, de Vlieten, de sluizen en de haven.  Als u liefhebber van pittoreske plaatsjes bent, zult u het dorpse gevoel snel genoeg oppakken.